Bitcoin yükselişine devam ederken birçok altcoin de boğa rallisine katıldı ve her geçen gün yükselişine devam ediyor. IOTA (MIOTA) da yükseliş trendine katılan kripto paralardan biri olarak öne çıktı. MIOTA’nın fiyatı 1 ay önce 0.3592 USD’den işlem görürken, inanılmaz bir yükseliş yaşadı ve 1 doların üzerine çıktı. 11 Şubat itibarı ile 1.11 USD’den işlem gören IOTA’nın bu yükselişini etkileyen faktörlerin ne olduğu merak uyandırdı.
An itibarı ile piyasa değeri 2.6 milyar doları geçen IOTA (MIOTA), sadece son bir günde bile %43 civarında bir yükseliş yaşadı. Haftalık bazda ise %112 yükseliş yaşadı ve 1 doların üstüne çıktı.
IOTA (MIOTA) yükselişini etkileyen gelişmeleri ele alalım.
IOTA Chrysalis güncellemesi geliyor: IOTA 2.0 (Coordicide) hayata geçmeden önce yapılan Chrysalis güncellemesi için sosyal medyada şu paylaşım yapıldı: “Yeni bir şafak doğuyor! IOTA ağının yeniden doğuşu. Daha hızlı, daha basit, daha verimli. Sektöre hazır. #Chrysalis için hazırlanın.” Ağustos 2020’de birinci aşaması gerçekleşen güncelleme için ikinci aşama aralık ayında başlamıştı. Bu güncelleme ile IOTA’da işlem hızı, güvenlik gibi konularda yenilikler başladı. Ölçeklenebilirliğin artması, merkeziyetsiz finans uygulamalarının ücretsiz hale gelmesi gibi birçok yeniliğe değinildi.
IOTA Oracles duyuruldu: Çoğu uygulama ve platform, zincirde bulunmayan verileri entegrasyon ihtiyacı söz konusu. Oracle’ların bu noktada devreye girdiği ve merkezi olmayan uygulamalara doğrulanabilir veriler sağlayarak temelde iki ekosistem arasında bir köprü görevi görmesi sağlanacak. IOTA, şu anda mevcut olan en iyi projelerin bazılarına rakip olacak oracle yetenekleri sunuyor. IOTA ağındaki Oracle yetenekleri sayesinde işlemlere ait büyük veriler daha verimli depolanabilecek ve hızlı aktarılabilecek ve transfer işlemleri diğerlerinin aksine ücretsiz hale gelecek.
IOTA trafik projesinde kullanılacak: Alman Ulaştırma Bakanlığı, 11 milyon euro değerinde desteği ile trafik slstemlerinde IOTA protokolünü kullanmayı hedefliyor. Bu gelişme IOTA sosyal medya hesabında şu şekilde duyuruldu: #IOTA’nın başka bir gerçek dünya projesinde #DLT protokolü olarak kullanılmasını görmekten büyük heyecan duyuyoruz. Alman Ulaştırma Bakanlığı tarafından finanse edildi.@BMVi 11 milyon € hibe ile @ETOGruppe güvenli otonom sürüş için akıllı trafik altyapısı oluşturuyor.”
Akıllı şehir projeleri: “IOTA Vakfı, Güney Kore ve Güney Doğu Asya’daki akıllı şehir projelerine ortak olarak başvurmak için Güney Kore OBSR Vakfı ve Tanglehub ile stratejik anlaşma imzaladı.” açıklaması ile IOTA bu adımı bloglarından duyurdu.
CBDC’ler için temel olabilir: IOTA kurucu ortağı Dominik Schiener bir açıklamasında IOTA’nın dijital merkez bankası paraları (CBDC) için önemli bir rol oynayabileceğini vurgularken; IOTA Smart Contract Protocol’ün (ISCP) dijital merkez bankası paraları için teknik temel olabileceğini belirtti.
MIOTA Fiyatı
24 saatte %43 yükselerek 1.11 dolara çıkan MIOTA’nın işlem hacmi 858 milyon dolar seviyesinde. MIOTA, aylık bazda %161 oranında artış gördü.