Bugün sizlere Siacoin’den bahsedeceğiz. Siacoin, merkezi olmayan bir bulut depolama platformu olan Sia projesinin dijital para birimidir. Sia projesi, blockchain teknolojisi ile veri depolama piyasasını daha etkin ve daha karşılanabilir duruma getirmeyi amaçlıyor.
Siacoin (SC) Projesi Neden Çıktı?
Siacoin, bulut depolama hizmetleri sunan firmalarda bulunan potansiyel güvenlik açıkları, depolama sorunları ve yüksek maliyetler sebebiyle geliştirildi. Özellikle depolama maliyetleri ve güvenlik sorunları dikkate alındığında uluslararası mecrada ilgi odağı haline geldi.
Siacoin’in (SC) Özellikleri
- Gizlilik: Geleneksel bulut tabanlı hizmet sağlayıcılarının tersine Siacoin, bütün ağ boyunca verilerinizi şifreleyip dağıtır. Bu şekilde verilerinizin kontrolü, firmalar veya üçüncü kişilerden direkt olarak sizin elinize geçmiş olur. Üstelik, elinizdeki bütün özel anahtarların kontrolüne sahip olduğunuz için herhangi bir üçüncü parti verilerinize sadece sizin izniniz dahilinde erişebilir.
- Çok Daha Ucuz: Sia platformu, bildiğimiz diğer bulut depolama platformları ile kıyaslandığında %90 daha ucuzdur. Örneğin, Amazon S3’te 1TB büyüklüğünde veri depolama aylık 23 dolar iken, aynı boyuta sahip veriyi Sia’da aylık 1 ya da 2 dolar arasında depolamanız mümkün. Özellikle geleneksel bulut tabanlı olan hizmetlerin çökme ve güvenlik açıkları ile kıyaslandığında Sia’nın etkin ve güvenli depolama hizmetleri, merkeziyetsiz veri depolama projelerinde çoğu kişinin kullanmasına imkan sağlıyor.
- Yedekleme: Geleneksel bulut depolama hizmetleri ile kıyaslandığında, Sia platformu verilerinizi yedekleyip dünyanın birbirinden farklı depolama noktalarına verilerinizi iletir. Bu şekilde tek noktadan sistem çökmez ve çalışma zamanınız ciddi ölçüde artar.
- Açık Kaynaklı: Çoğunlukla bulut tabanlı depolama hizmeti sunan şirketler, kendi kodlarını hiç kimseye açıklamaz. Ancak Siacoin’in yazılımı, diğer blockchain projelerinde de olduğu gibi açık kaynaklı platformlarda herkes görebilir. Bu sayede çoğu yazılımcı, topluluğa Sia AP ile daha etkin ve daha yenileşimci çözümler sunabilir.
- Blockchain Tabanlı Piyasa: Sia blockchain platformunu kullanarak veri depolama piyasasına kolayca erişim sağlayabilirsiniz. Bu piyasada veri depolayanlar sizin verilerinizi depolamak için sunabilecekleri en düşük fiyatı vermeye çalışırlar. Siz ücretlerinizi aylık olarak Siacoin üzerinden ödeme yaparsınız. Son olarak, Siacoinleri çıkartılabilir ve elinizde bulunan Siacoinlerle farklı alanlarda işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Siacoin (SC) Nasıl Yüklenir?
Sia, çoğu blockchain projesinin tersine internet üzerinden basit bir şekilde yüklenebilir. Kısaca, Sia platformunun internet sitesine girip hemen yükle seçeneğine basarak istediğiniz versiyonunu bilgisayarınızda bulunan işletim sistemine göre yükleyebilirsiniz. Geliştirici versiyonunu yüklemek istemeniz halinde, önce Sia UI’ı ardından da Sia Daemon’ı yüklemeniz gerekir.
Siacoin’in Platformları Nelerdir?
Sia platformu, medya platformu olan SiaStream ve Serbest İnternet Vakfı’nın Skynet platformlarını destekler. SiaStream, Sia platformuna ait medya hizmeti olarak depoladığınız verilere karşılık olarak aylık ücret temin eder. Netflix ve Amazon Prime gibi uygulamalar ile kıyaslandığında verileriniz tamamıyla sizin kontrolünüzde olur ve bütün hizmetler sizin için çok daha ucuza mal olur.
Siacoin (SC) Nasıl Alınır?
Siacoin’i, dilerseniz kendi platformundan dilerseniz de kote olmuş borsalardan belirli değişim araçları karşılığı alınması mümkün. Platformdan satın almak istemeniz durumunda basit ama uzun süren bir doğrulama sürecine tabi tutulursunuz.
Siacoin (SC) Madenciliği Nasıl Yapılır?
Siacoin madenciliği için birbirinden farklı iki havuz kullanılır. Bu söz konusu havuzlar Luxor ve SiaMining olarak ayrılır. SiaMining, Siacoin için ilk ve en büyük madencilik havuzu iken üretmiş olduğunuz bütün Siacoinleri elinizde tutmanız mümkün. Fakat Luxor’da madencilik yapmanız halinde, kârlarınızın bir bölümü Sia platformunun yazılımcılarına ödül olarak gider.
Sia Tabanlı Uygulamalar Nelerdir?
Filebase: Filebase, Amazon S3 ile uyumlu, arka planda Sia platformunu kullanan nesne depolama hizmetleri sunar.
Storewise: Filebase’de olduğu gibi Amazon S3 ile uyumlu olan Storewise, arka planda Sia platformunu kullanarak dosya paylaşma ve nesne depolama hizmetleri sağlar.
PixelDrain: PixelDrain, Sia platformunu arka planda kullanan dosya paylaşma platformudur.
Arzen: Yine arka planda Sia platformunu kullanan uygulama, bulut tabanlı depolama ve dosya paylaşım sitesi olarak çalışmaktadır.
ZeroBit: Sia üzerinden API oluşturarak yazılımcılar için bulut tabanlı depolama hizmeti sunar.
Siacoin (SC) Ne İşe Yarar?
Siacoin, aylık belirli bir kira ücretinizi ödemeniz karşılığında Sia platformunda veri depolamanıza imkan tanır. Bunun yanı sıra madencilik yapıp kazanç sağlayabilir ve borsalarda işlemler sonucu kâr elde edebilirsiniz.
Siacoin Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Siacoin’in (SC) avantajları neler?
Merkezi olmayan bulut depolama konusunda lider projeler arasında yer alan Siacoin; Amazon, Google gibi hizmet sağlayıcılarına kıyasla çok daha uygun ücretler sunuyor. Ayrıca, verilerinizin üçüncü kişilerle paylaşılma ihtimali de bulunmuyor. Bu sebeplerden dolayı Siacoin geleneksel bulut sağlayıcılara kıyasla daha hızlı ve güvenilir hizmet sunar.