Shiba Inu projesi deneysel bir para projesi olarak piyasaya girdi. Global kripto para borsalarında arka arkaya listelenmeye başladı. Gelin hep beraber bu yeni projeyi derinlemesine inceleyelim.
Shiba Inu Projesi (SHIB) Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Shiba Inu Projesi temelleri, kim olduğu bilinmeyen ve kim olduğunun önemli de olmadığını söyleyen, Ryoshi diye biri tarafından atıldı. Ryoshi, geçen sene Osaka’daki bir etkinlikte bir arkadaşıyla kripto paralar hakkında konuştu, onunla vizyonunu paylaştı ve bu vizyonu hayata geçirmesi için kendisinden yardım istedi. İkili, Ethereum’da ERC-20 standardını kullanıp $SHIB için bir akıllı sözleşme hazırladı. Toplam arzın %50’si, satış işlemleri için gereken bu sözleşmeye kitlenirken, diğer yarısı Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’e gönderildi.
Shiba Inu Neden Ortaya Çıktı?
Shiba Inu projesi, esasında “merkeziyetsiz ve spontane bir topluluk kurma deneyi” olarak ortaya çıktı. Projenin ardında paralı bir geliştirici, pazarlama, tasarım vs. ekibi bulunmuyor. Kurulum aşamasında herhangi bir kuruluştan yatırım alınmadı. Amacın, merkeziyetsizlik ilkesinin pratikliğini test etmek olduğu söylenebilir. Bizzat kurucu isim dahil olmak üzere kimseye herhangi bir hibe verilmediği için SHIBA INU’nun pazarlama, borsalarda listeleme vb. maliyetleri için ayrılmış bir SHIB fonu bulunmuyor. SHIB bu yüzden organik büyüme yolunu izliyor.
Shiba Inu Merkeziyetsizlik Deneyinin Ürünü
SHIBA INU’nun tanıtımı, Ağustos 2020’de yapıldı. Aradan geçen sürede Telegram’daki kullanıcı sayısı 90.000’i; Twitter’daki takipçi sayısı 160.000’i aştı. SHIBA’nın büyüme planları, topluluğun önerileri ve istekleri doğrultusunda aktif olarak şekilleniyor. Ryoshi’nin ilk önerisi, kalan tokenları yakmaya başlamaktı. İlk aşamalarda başarı yakalayan deney, zamanla büyümeye başladı ve ShibaSwap adlı bir merkeziyetsiz borsanın duyurusu yapıldı. ShibaSwap’te; SHIB ve onun ardından geliştirilen LEASH ile BONE adlı tokenlar ön plana çıkacak.