Son dönemde kripto paraların popülaritesinin artmasıyla The Graph (GRT) nedir, nasıl çalışır, GRT yorum ve analizleri oldukça merak edilmeye başlandı.
The Graph Protokolü Nedir?
The Graph protokolü, farklı blockchain ağları ve merkezsiz uygulamalar (dApp) arasında orta katmandır. Normalde uygulamalar oluşturulurken, blockchain ağı ve kullanıcılarla etkileşime giren front end ve akıllı kontratlar bulunur. Graph ise merkezsiz uygulamaların Ethereum (ETH) üzerine inşa edilmesini kolaylaştırır. Protokol, yazılımcıları yüksek depolama ve geliştirme maliyetlerinden kurtulmasına olanak tanır.
Graph Protokolü Nasıl Çalışır?
Graph protokolü üç ana katmandan oluşur. Bu üç katman, tüm protokolün çalışması için gereklidir. Başka bir şekilde anlatacak olursak, geliştirme tecrübenizden bağımsız olarak herkesin uygulama geliştirmesine yardımcı olur. Graph protokolünün ilk ana katmanı endeksleyicilerden oluşur. Bu katman, endeksler hakkında yapılan aramalar ve işlemlerden sorumludur. Ve bunun sonucu olarak protokolün en ileri katmanıdır. Küratörler, subgraph’ların kalitesini hesaplayan katmandır. Eğer küratörler kaliteden emin olursa, token’larını bonding curve’e stake ettirebilirler. Bu da subgraph’e yönelik sinyal oluşturur. Delegeler, GRT token’larını endeksleyicileri desteklemek için stake ettirirler ve full Graph node’u çalıştırmalarına gerek yoktur. Delegeler sadece endeksleyicilerin seçtiği ödüllerin bir kısmına sahiptirler. Ayrıca delegeler, protokolün güvenliğinde önemli rol oynar.
The Graph Token (GRT) Nedir?
ERC-20 üzerinde geliştirilen GRT, topluluktaki katılımcıları ödüllendirme ve protokoldeki değişim aracı olarak kullanılır. Ayrıca GRT, token kullanımını teşvik etmek için 6 aydan 10 yıla kadar staking işlemlerine olanak sağlar. Bu süreç ise sepetlerdeki oranlara göre değişir. Ama en önemli gelişme,The Graph protokolü DAO’ya geçince GRT token’ları, önemli kararların oylanmasında önemli bir rol oynayacak.
Ethereum İle Çalışıyor
Graph, Ethereum katmanının en üst kısmına bir katman inşa ederek yazılımcıların kullanıcılar hakkında etkin ve hızlı bir şekilde bilgi almalarına olanak tanıdı. Subgraph’lar Ethereum’un JSON-RPC API’larıyla verileri okuma konusunda etkileşime girer ve subgraph özellikleri olan mutasyonlar ise blockchain ağına yazılmasını kolaylaştırır. Yazılımcılar da veri tabanlarını endekslemeyi kullanmadıkları için blockchain ağından verileri kolayca çekebilirler, böylece uygulamalar kullanıcılar için daha hızlı yüklenir. Ayrıca açık kaynak olarak sunulan subgraph’lar, tek güvenilir kaynaklı veri projelerinin oluşturulmasına olanak sağlar.