Finansal kurumlar ve bankacılık faaliyeti gerçekleştiren kurumların öncelikle müşterilerini tanımaları gerekir. Bu müşterilerin gerçek birer kişi olması gerekir. Bu müşterilerin gerçek birer kişi olup olmadığını teyit etmek amacıyla KYC (Müşterini Tanı) politikası izlenmektedir.
KYC Politikası Gelişen Teknolojiyle Değişti
KYC bir hesap açarken müşterinin kimliğinin belirlenmesi ve doğrulanması için gerekli olan önemli bir işlemdir. Bir başka deyiş ile bankalar ve finansal kurumlar kullanıcılarının gerçek kişi olduklarının ispatını sağlamak amacıyla yapılan gerekli teyit işlemleridir. Bu teyit işlemleri bankalarda yüz yüze yapılabildiği gibi gelişen günümüz teknolojisi ile çevrimiçi olarak da yapılabilmektedir. Bu süreç esnasında kullanıcılardan kimlik kartı teyidi, yüz doğrulama işlemi ve ikametgâh bilgisini doğrulayıcı fatura bilgilerini kurumlara iletmesi istenilebilmektedir. Bu bilgilerin istenmesindeki asıl amaç kullanıcıların bilgi paylaşımının doğru olup olmadığının tespit edilmesidir.
Hedef Kara Parayı Ve Dolandırıcılığı Sonlandırmak
Müşteriler, KYC şartlarını karşılamadıkları durumlarda hesap açmaları reddedilebilmekte ve işlemleri durdurulabilmektedir. Bu protokollerin uygulanmaması durumunda finansal hizmetleri sağlayan kuruluşlar cezai yaptırımlar ile karşılaşabilirler. Müşterini tanı politikası ile birlikte kara para aklama ve finansal suçların en aza indirilmesi hedeflenmektedir ve sorunsuz müşteri deneyimi amaçlanmaktadır.
Müşteri Ve Banka Arasında Oluşan Güven Zinciri
Müşterini Tanı Politikası ile birlikte kurumlar müşterilerinin kara para aklama ve finansal suç işlemediğinden emin olur kendi güvenliğini sağlar. Yatırımcı ve işlemi gerçekleştiren kurum birbirlerine karşı güven kazanırken ortaya çıkabilecek olan risklere karşı korunmuş olurlar. Tüm aşamaları tamamlayan kullanıcılar kurumlar ve bankalar için risk üretmeyen birer kullanıcı olurlar ve işlemlerini güvenle yapabilme olanağı sağlarlar. Bu bilgilerin istenmesi ile birlikte kullanıcıların güvenli bir ortamda işlemlerini gerçekleştirmesi amaçlanıyor.