Son zamanlar da tam olarak ne anlama geldiği bilinmeyen bir kripto terimi hakkında bilgi vereceğiz. Daha önce Yield Farming diye bir şey duymuş muydunuz ya da hakkında bir haber okumuş muydunuz? Gelin beraber bu konuyu derinlemesine inceleyelim.
Yatırımcıların Yeni Taktiği: Yield Farming
Dijital varlıklara sahip olan kişilerin gelir elde etmek için elinde olan varlıklarını diğer kullanıcılara borç olarak vermelerine Yield Farming denir. Bu model ile yatırımcıların kripto para sistemine likidite sağlamaları kolaylaşır ve daha elverişli olur. Son zamanlarda bu sistemin bu denli popüler olmasının nedeni merkeziyetsiz finans projelerinin değer kazanması ve yükselişe geçmesidir. Bu sistem ile yatırımcılar “HODLE” etme tarzını bırakabilir. Yield, yatırımcıların uzun vadede kripto paralarını tutmaktansa varlıklarını işleterek kazanabilmelerini sağlar. DeFi projelerinin birçoğu Yield Farming modeli üzerine kurulmuştur.
DeFi İle İlişkisi Nedir?
Daha önce de söylediğimiz gibi DeFi yani merkezsiyetiz finansın şöhreti her geçen gün artmakta. Fakat bilinmeyen birşey var ki DeFi olmadan Yield olmaz. DeFi projeleri ile yıldızı parlayan Yield kripto para sektöründe öğrenilmek istenen bir terim. Bunun nedeni merkeziyetiz finans projelerinin çeşitlenmesiyle kazanç yöntemlerinin değişmesi. Birçok DeFi projesi bu sistem üzerine kurulduğundan yatırımcıların vazgeçilmezi olacak.
Nasıl Çalışır?
Çok zor olmayan bir sitemle çalışmaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse borç verme sisteminde kripto parayı elinde bulunduran kullanıcı kendisinde olan kriptoyu hizmet sağlayıcısının havuzuna ekler. Eklenen bu para belirli bir süre işleme girmediğinden belirli bir oranda faiz kazanır. Havuza eklenen kripto paralar kilitlenmiş sayılır ve kısa olmak kaydıyla erişim imkanı yoktur. Bu sistem de kilitlenmiş coinlerin karşılığında yatırımcıya ödül olarak token vermektedir. Burada ki en önemli risk yaratılan coin’in değerinin düşebilme olasılığıdır.