Kripto para piyasasında son zamanların en çok konuşulan blok zinciri platformu olan Fantom hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu haberimizi detaylıca incelemenizde fayda var. aBFT olarak adlandırılan ilkeleri kullanarak DAG tabanlı bir defter konsensüsü ile çalışan ve akıllı sözleşmeler için güvenli bir sanal makinesi sunan bir blok zinciri platformudur.
Fantom Nedir?
Son zamanlarda yükselişe geçen Fantom, DAG olarak adlandırılan ana sistemi ile Lachesis protokolü kullanılarak akıllı sözleşmelere yeni bir boyut kazandırmayı amaçlamaktadır. FTM coin ağı içerisindeki düğmelerin ağa katılırken ağdaki diğer düğmelerin varlığından haberdar olması gerekmez. FTM ağı, olay bloklarının topografik sıralamalarını elde etmek için Lamport adı verilen zaman damgalarını kullanmaktadır. FTM ürününün geliştirilmesinden sorumlu olan The Fantom Foundation, 2018’de kuruldu. CoinGecko verilerine göre son 7 gün içerisinde %40 oranında yükselişe geçerek 0,792489 dolardan işlem gören Fantom’un piyasa değeri 2.150.027.275 dolar ve dolaşım arzı 2.541.152.731’dir.
FTM Token Özellikleri
FTM token’in Fantom’ın ekosisteminde bir dizi kullanım alanı vardır. İyi işleyen, sağlıklı bir ağ için önemli bir rol oynar. Doğrulayıcılar FTM tutmasına gerektiren bir Proof-of- Stake mekanizmasını kullanır. Her FTM token sahibinin stake etme ödülleri almak için tokenlerini bir doğrulayıcı devretme seçeneği bulunmaktadır. Doğrulayıcı işlemleri daha sonra hizmetleri için küçük bir miktar ücret alırlar. FTM ağı içerisinde gerçekleşen işlemler doğrulayıcıları hizmetleri karşılığında tazmin etmek ve işlem spam’ını önlemek için Fantom ağında gerçekleştirilen eylemlere ufak bir miktarda FTM öderler.